Završetak analize

Anthony De Mello

Anthony De Mello

Želio bih vam dati predodžbu o razlici između analize i svjesnosti, to jest, informacije s jedne strane i uvida s druge strane. Informacija nije uvid, analiza nije svjesnost, znanje nije svjesnost. Zamislite da uđem ovamo sa zmijom omotanom oko ruke, i kažem vam: “Vidite ovu zmiju koja se omotala oko moje ruke? Upravo prije nego što sam došao ovamo provjerio sam u enciklopediji i ustanovio sam da je ova zmija poznata kao Russellova ljutica. Kad bi me ujela, umro bih za pola minute. Hoćete li mi, molim vas, predložiti način i sredstva kojima bih se otarasio ovog stvorenja koje se omotalo oko moje ruke?”

Tko govori tako? Imam informacije, ali nemam svjesnost. Ili recimo da se uništavam alkoholom. “Hoćete li mi, molim vas, predložiti kako da se oslobodim te ovisnosti?” Čovjek koji tako govori ne posjeduje svjesnost. Zna da se uništava, ali nije toga svjestan. Da postane svjestan, ovisnost bi nestala istog časa. Da sam svjestan kakva je to zmija, otresao bih je s ruke; bila bi otresena mojom svjesnošću. O tome govorim, o toj vrsti promjene. Ne mijenjate vi sami sebe, nije “pripadajuće” to koje mijenja “pripadajuće”. Promjena se događa po vama, u vama. Teško da to mogu bolje objasniti. Vidite kako se promjena događa u vama, po vama. Promjena se dogodi u vašoj svjesnosti. Dogodi se. Ne činite to vi. Ako to vi činite, onda je to loš znak – neće trajati. I ako potraje, neka se Bog smiluje ljudima s kojima živite jer ćete biti jako kruti. S ljudima koji su se obratili na temelju mržnje prema samima sebi i nezadovoljstva sa samima sobom nemoguće je živjeti. Netko je rekao: “Ako želiš biti mučenik (mučenica), oženi se za sveticu (udaj se za sveca).” Međutim, u svjesnosti ostajete mekani, tankoćutni, pažljivi, otvoreni, fleksibilni, i ne morate se prisiljavati – promjena se jednostavno dogodi.

Sjećam se jednog svećenika kojeg sam upoznao u Chicagu dok sam tamo studirao. Govorio nam je: “Znate, imao sam sve informacije koje sam trebao. Znao sam da me alkohol ubija, i vjerujte mi, alkoholičara ništa ne može promijeniti – čak ni ljubav prema ženi i djeci. Voli ih, ali to ga ne može promijeniti. Ja sam otkrio jednu stvar koja me je promijenila. Jednog dana ležao sam u jarku. Kišilo je. Otvorio sam oči i vidio sam da me to ubija. Vidio sam to i poslije toga nikada više mi se nije javila želja da okusim alkohol. U stvari, od tada sam čak i popio koji put, ali nikada toliko da mi naškodi.
Mogao sam to učiniti i ipak to nisam mogao učiniti.”

To je ono o čemu govorim: svjesnost. Ne informacije, nego svjesnost. Jedan moj prijatelj koji je previše pušio rekao mi je: “Znaš, ima puno viceva o pušenju. Govore nam da duhan ubija, ali gledaj stare Egipćane – mrtvi su, a nitko od njih nije pušio.” Jednoga dana počele su tegobe s plućima i otišao je u Bombay na institut za istraživanje raka. Liječnik mu je rekao: “Patre, imate dvije sjene na plućima što znači da možda imate rak. Morat ćete ponovno doći za mjesec dana.” Poslije toga više nikada nije taknuo cigarete. Prije je znao da bi ga to moglo ubiti, sada je svjestan da ga to može ubiti.

U tome je razlika. Osnivač mog reda, sveti Ignacije, ima dobar izraz za to. On to naziva kušanje i osjećanje istine – ne znanje, nego kušanje i osjećanje, razvijanje osjećaja za nju. Kada razvijete osjećaj za to – promijenit ćete se. Ali nećete se promijeniti ako se znanje nalazi samo u vašoj glavi.

Izvor: preuzeto sa interneta, neobjavljena knjiga Svjesnost

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s