Vještina komunikacije 7.dio: Kako kvalitetno slušati?

img_20141114_152955Riječ slušati znači učiniti svjesni napor kako bi čuli ono što nam se govori. Mnogi od nas smatraju da znaju slušati. No, da li je doista tako? Bit slušanja je u tome da zaista čujemo što nam se želi reći. Prije svega da bismo uopće mogli odgovoriti na ovo pitanje, bitno je znati što predstavlja kvalitetno i efektivno slušanje u komunikacijskom procesu.

Za njega je potrebna namjera tj. potrebno je u komunikacijskoj razmjeni imati određenu svrhu. Najvažnija svrha kojoj možemo stremiti jest ta da uspostavimo kontakt s drugom osobom. Što mislite kako bi život izgledao da se ne povezujemo s drugim ljudima, da se ne trudimo saznati nešto o njihovom životu? Činjenica je da upravo kroz slušanje dolazi do tog povezivanja u kojem razmjenjujemo svoj svijet sa svijetom drugih.

Kad istinski slušamo druge, tada razumijemo ono što nam se govori. Mnogi od nas umjesto da pokušamo razumjeti što nam se govori, promišljamo o tome i usklađujemo rečeno s našim pogledom na svijet. Zar ne mislite da je puno bolja opcija od promišljanja razumjeti drugu osobu? Komunikacija bi trebala biti usmjerena na znatiželju za upoznavanjem drugih, a ne na nadmetanje između mišljenja, vjerovanja, stavova i sličnog.

Većina komunikacijskih procesa bazira se na nesvjesnoj tendenciji da se borimo, prepiremo ili pokušavamo promijeniti tuđi pogled na svijet, umjesto da ga samo prihvatimo i razumijemo. Zvuči jednostavno, ali je mnogima to problem. Najveću smetnju slušanju predstavlja naš unutarnji monolog i razmišljanje o svemu onome što trebamo uraditi toga dana. Vjerojatno su vam poznate ovakve situacije.

Slušanje iziskuje potpunu pozornost na onome što se govori. Što manje smetnji imamo, to ćemo imati veću i bolju koncentraciju na sugovorniku, a to je upravo ono što želimo, zar ne? No, ponekad nam smetnju u komunikacijskom slušanju predstavljaju misli, emocije i stanja koja druga osoba svojim riječima budi u nama. Činjenica je da se takve stvari događaju i da će se događati, ali to nije razlog da prestanemo slušati.

Puno bolja opcija je uspostaviti kontrolu nad svojim reakcijama, jer ionako sve to što nam se događa nema uzrok u drugoj osobi već u nama. Razumno je za uočiti da kvalitetno slušanje izgrađuje naš život. O kojem god segmentu života da se radi, putem njega stupamo u odnos sa svime. Ono nas povezuje sa svim čemu stremimo. Slušanje je izvor našeg uspjeha u životu. Putem njega iskazujemo svoj interes i znatiželju za svijetom oko nas. Koliko vaša znatiželja želi čuti novih saznanja?

 

Izvor: www.inoptimum.com

Foto: Damir Barušić

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s