Vještina komunikacije 6.dio: Kako izreći svoje osjećaje?

20150926_171441Biti u stanju od komunicirati svoje emocije je izazov svakome od nas. Kad se nađemo u takvim situacijama, jedina emocija koju imamo je strah od ishoda komunikacijskog procesa. Je li vam to zvuči poznato? Kad je u pitanju izražavanje emocija u komunikaciji, upravo je strah najodgovorniji čimbenik zbog kojeg ih se ne usuđujemo izraziti.

S obzirom da do potrebe za izražavanjem emocija u komunikaciji najčešće dolazi kad je potrebno pričati o osjetljivijim temama, zbog toga niti ne čudi što se strah gotovo uvijek pojavi. Iskazivanje vlastitih emocija u komunikaciji daje komunikacijskom procesu dubinu, zato što verbalnim iskazivanjem emocija pokazujemo drugima pravu istinu.

Za komunikacijski proces, biti iskren je jako bitan čimbenik. Verbalno izraziti svoje emocije znači izraziti cjelokupnu istinu vezanu za nas, drugu osobu i temu razgovora. Kad izražavanja emocija vezanih za drugu osobu, potrebno je uložiti malo više pažnje. Postoji mali trik koji se koristi kad želimo izraziti nešto nepoželjno, a što je vezano za drugu osobu.

Na početku razgovora poželjno je iznijeti pozitivne stvari vezane uz drugu osobu, a koje se odnose na temu o kojoj želimo razgovarati. Na taj način ćemo umanjiti i naš strah i strah druge osobe te će se druga osoba osjećati puno sigurnije. Zamislite kako bi tada razgovor izgledao? Ne mislite li da bi na taj način razgovor tekao na sasvim drugačiji način?

Pokazivanjem drugoj osobi da nam je stalo do nje, prije nego što uopće počnemo komunicirati o željenoj temi, učiniti će ju prijemljivijom za našu poruku te se ona neće imati potrebu ni zbog čega braniti. Na taj način dobivamo puno otvorenije ozračje za komunikaciju, umanjujemo svoj i tuđi strah od ishoda razgovora te se usredotočavamo na cjelokupnu sliku odnosa, a ne na njen mali dio. Kolike ste puta skrenuli temu sa sebe i onoga što osjećate usmjerivši komunikaciju prema nečem drugom i nebitnom u tom trenutku?

Pravilo kod iskazivanja emocija je u tome da ostanemo subjektivni, dakle da kažemo samo ono što mi osjećamo bez da idemo u prosuđivanje i osuđivanje emocija i ponašanja drugih. Subjektivnost, uklanjanje poopćavanja usmjerenog na druge (riječi ili rečenica koje počinju s “uvijek” i “nikada” ) te objašnjavanje konkretnih situacija u kojima se osjećamo tako kako se osjećamo je ono čega se dobro pridržavati ako želimo ostvariti određeni cilj u komunikaciji vezanoj uz naše emocije.

Umjesto da okrivljujemo i napadamo druge, puno konstruktivnija solucija je objasniti im naše osjećaje. Na taj način aktiviramo tuđe suosjećanje i razumijevanje za situaciju u kojoj se nalazimo te možemo postići puno bolje rezultate.

 

Izvor: www.inoptimum.com

Slika: Martina Aničić

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s