Okovi

cres-losinj-036Želite li se riješiti svojih okova koji vas vežu? Koliko puta ste si postavili pitanje je li vaš život takav kakvim ste ga zamišljali u svojoj mladosti? Jeste li donijeli prave odluke u životu i je li možda moglo biti drugačije? Biste li bili sretniji i jeste li uopće sretni i zadovoljni svojim životom?

Da, to su pitanja koju muče veliku većinu ljudi, mada se u princiou trudimo ne zamarati takvim stvarima. Ja na žalost nemam odgovora ili nekog recepta kako to postići.
Čitamo knjige, oduševljavaju nas pametne i mudre misli velikih ljudi i u tom trenutku nam se čini kako je lako biti sretan i zadovoljan životom, potrebno je samo živjeti prema tim načelima…a zašto je onda tako teško živjeti i što nas to onda sputava pri svakom nađem koraku? Krive odluke? Možda je lakše ne razmišljati i živjeti od trenutnog impulsa?

Previše pitanja, a čini se da nema odgovora i uputa koje bi se mogle primjenjivati poput neke šablone.
Ne postoji pravilnik o sreći! Sreću je potrebno stvarati sam!

Ja samo znam da se svaki čovjek više puta nađe na nekoj raskrsnici života razmišljajući koja je odluka bolja, da krenem ovim putem i ako krenem kamo će me to odvesti? Možda je bolje da stojim tu gdje jesam, jer stojeći na mjestu ja ne gubim ništa (da, možda nije dobro i znam da nisam sretna, ne želim takav život i želim to promijeniti, ali nemam snage da bilo što promijenim pa se onda tješim, ipak je to kakva takva sigurnost).

Možda je bolje da još malo stojim i razmislim o svemu još jednom prije nego napravim neki korak, a ako krenem, možda sam krenula u krivom smjeru?
E, ja nemam odgovora na to što bolje napraviti, ja znam da je svaki čovjek mali svemir kojega okružuju i opterećuju milijun stvari, ali ako niste sigurni kakvu odluku je bolje donijeti, moj je savjet – bolje donijeti bilo kakvu odluku pa čak ako se ispostavi da je to bila kriva odluka, nego stajati ukopan na mjestu i čekati da se stvari same razvijaju.
Ne uraditi ništa gore je nego donijeti lošu odluku!
Stojeći na mjestu zavaravamo se da ćemo sutra donijeti odluku koja će nam promijeniti život na bolje, ali to naše sutra nikako da dođe i uvijek će se naći razlog da i dalje stojimo ukopani na mjestu.
Neki će bezglavo skočiti, nekome je potrebna nečija podrška ili ohrabrenje da je njihova odluka pravilna i da će sve biti super. Život je satkan od dobrih i loših odluka i možda nije sve uvijek onako kako smo zamislili ali jednom kada ostarimo i sagledamo svoj život unazad, moći ćemo reći da smo živjeli život punim plućima i da nam nije žao zbog nekih odluka.
Ja smatram da je ljepota življenja u novim pothvatima i izazovima koje nosi život. Početi ispočetka, bolje je nego živjeti po starom…
Ali ako ste i dalje u nedoumici kojim putem krenuti… uvijek odaberite pokret, jer cesta će vas nekud odvesti!
Hodati tom cestom znači živjeti! I nemojte dozvoliti da promatrate svoj život iz prikrajka svoje male vlastite sigurnosti i straha kojeg ste si sami nametnuli!
Zbacite sve okove koji vas vežu i počnite živjeti danas jer sutra će uvijek doći… a danas će proći.

Geronimo

Izvor: preuzeto sa Interneta

Foto: Damir Barušić