Skladištenje bilja

34-d4e784ca3fPravilno skladištenje ima za cilj pregledno i kvalitetno pakiranje biljnog materijala s ciljem njegovog čuvanja i lakšeg i sigurnijeg korištenja i transporta. Prije svega potrebno je ukloniti najčešće uzročnike kvarenja biljnog materijala, a to su najčešće vlaga, sunčeva svjetlost  i nametnici. Skladišni prostor mora biti zatvoren, prozračan i uredan.

Osušeno bilje vrlo lako na sebe navlači vlagu. Npr. loši vr emenski uvjeti s velikim postotkom vlage u zraku mogu učiniti puno štete neprimjereno uskladištenom biljnom materijalu.
Upravo zato bilje treba držati u suhim prostorijama koje je za suhog i sunčanog vremena potrebno provjetravati. Isto tako ne preporuča se skladištiti bilje direktno na betonskom podu jer zbog velike mogućnosti kondenzacije biljni materijal najbliži betonu može preuzeti dio vlage i vrlo brzo uništiti ostatak pakiranog bilja.
Kako bismo tome doskočili potrebno je napraviti prostor između betona i pakiranja čime bismo omogućili strujanje zraka. Najbolje je koristiti drvene palete. Neko bilje je osjetljivo na utjecaj sunčevih zraka i svjetlosti uopće pa ga je potrebno pakirati i skladištiti tako da se nalazi na tamnom mjestu. Upravo zato se biljni materijal čuva u zatamnjenim sanducima ili višestrukim papirnatim vrećama. Može se pakirati i u papirnate vreće koje se stavljaju u jutene vreće.

Kvalitetno i sigurno pakiranje zaštitit će biljni materijal od nečistoća, ali i od nametnika poput moljaca i glodavaca.
Postoje razne vrste ambalaže koje mogu biti primjerene za pakiranje i skladištenje biljnog materijala. To mogu biti razne kutije, vreće i sl. Vrlo je važno da je ambalaža cijela i neoštećena. Posebno je bitno da je uskladišteni
materijal pregledno raspoređen i ispravno obilježen. Na svakom pakiranju moraju biti naljepnice s nazivom bilja, datumom i mjestom berbe, datumom pakiranja.
Vrlo je bitno da se otrovno bilje posebno označi i odvoji od drugog bilja kako bismo otklonili svaku mogućnost zamjene.
Potrebno je obratiti pozornost na prilazni put i okoliš skladišnog prostora. Čist, betoniran ili asfaltiran okoliš smanjit će unošenje nečistoća na najmanju moguću razinu. Treba izbjegavati blizinu ili prolaz domaćih životinja preko
prilaza kako ne bi onečistile urod ili skladište dlakama, perjem, izmetom ili nametnicima.
Bilje ne smijemo dugo skladištiti  jer mu s vremenom opada vrijednost. Većina bilja nakon godinu dana izgubi
većinu svojih svojstava i time postaje praktički bezvrijedno. Stoga je pakirano bilje potrebno što prije otpremiti
distributerima kako bi se iskoristilo dok vrijedi.
Izvor: Žilić, I. (2014.): Udžbenik za sakupljanje samoniklog bilja. Poljoprivredna zadruga Glinska Banovina; Str: 33-34;